Αδικίες, παραλογισμοί και τερατουργήματα στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό/ Προσπαθούν να βάλουν χαλινάρι στην ιδιωτική ανάπτυξη
05/09/2024
«Σε ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Νόμου για το οποίο γίνεται διαβούλευση, αλλά ουσιαστικά στις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέθεσε στον γνωστό στη Ζάκυνθο, κ. Ιωάννη Φραντζή, να κάνει μελέτη για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού στο σύνολο της ελληνικής επικρατείας. Η μελέτη που έχει παραδώσει είναι 300 σελίδες.
Προσωπικά έχω ενημερώσει από τον περασμένο Ιούλιο με συνεντεύξεις μου για το ειδικό χωροταξικό και ήταν σε όλους γνωστό αυτό που έρχεται.
Είχα πει ότι πρέπει να δούμε το θέμα με σοβαρότητα, διότι υπάρχουν πλέον περιορισμοί στη δόμηση, που αφορά τα 4/6 της Ζακύνθου.
Στις Δημοτικές Ενότητες Λαγανά, Ζακυνθίων και Αρκαδίων για να ανεγερθεί μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα πλέον θα απαιτούνται να έχει κάποιος 16 στρέμματα γης, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Αλυκών θα είναι 12 στρέμματα. Στις Δημοτικές Ενότητες Αρτεμισίων και Ελατίων δεν έχουν τεθεί αυτοί οι περιορισμοί, διότι δεν θεωρούνται περιοχές που είναι υπερκορεσμένες τουριστικά.
Αυτό που συμβαίνει όμως, ενέχει στοιχεία αδικίας. Θα πω, επί παραδείγματι, στη Δημοτική Ενότητα Λαγανά είναι όλες οι περιοχές υπερκορεσμένες τουριστικά; Το Μουζάκι είναι;
Στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίων μπορεί το Τσιλιβί να έχει πολλές μονάδες, όμως στο Βανάτο ή στο Καλλιπάδο δεν νομίζω πως συμβαίνει το ίδιο. Ο μελετητής έχει βάλει συλλήβδην όλες τις περιοχές στη μελέτη του, χωρίς να στέκεται σε λεπτομέρειες και σε επιμέρους ζητήματα.
Λέει επίσης η ρύθμιση που προωθείται, ότι αν κάποιος έχει ένα συγκρότημα 2 ή 3 αστέρων, η επέκταση πρέπει να είναι 4 ή 5 αστέρων. Μιλάμε για ένα τερατούργημα και για έναν παραλογισμό!
Θα έπρεπε ο Δήμος και η Περιφέρεια να συστήσουν το προηγούμενο διάστημα μια επιστημονική επιτροπή, η οποία να απαρτιζόταν, ως επί το πλείστον, από νομικούς, δεδομένου ότι τα ζητήματα που θέτει το ειδικό χωροταξικό είναι νομικής φύσεως. Έχουμε περιορισμούς στη δόμηση αφενός και, αφετέρου, θα υπάρξει θέμα και με τις αξίες των ακινήτων.
Αν κάποιος έχει 15 στρέμματα στις περιοχές των περιορισμών στη δόμηση και προσπαθήσει να αγοράσει ένα ακόμη, προκειμένου να συμπληρώσει τα 16 που απαιτούνται, ενδέχεται αυτό το ένα να το πληρώσει στην τιμή των 15 και μπορεί και παραπάνω!
Με τον Νόμο 4759 του 2020 εκχωρήθηκε εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος για να προχωρήσει το χωροταξικό. Πρώτα θα γίνει το ειδικό, μετά το περιφερειακό και ύστερα το τοπικό χωροταξικό.
Εμείς στην παρούσα φάση πρέπει να αποφασίσουμε για τη χωροθέτηση των ξενοδοχειακών μονάδων, όμως να πω ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τα ειδικά.
Όσοι λένε πως δεν πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα, τότε είναι εκτός θέματος. Να προσθέσω επίσης, ότι για τις ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητο να ακούσουμε και την άποψη που έχει το τοπικό πολιτικό σύστημα.
Ακούω ορισμένους να μιλάνε για υπερτουρισμό στη Ζάκυνθο και να ισχυρίζονται πως οι περιορισμοί ίσως είναι για καλό. Για να συνεννοηθούμε τους λέω πως ο υπερτουρισμός που κατηγορούν μας έδωσε την οικονομική ευμάρεια των τελευταίων 30 ετών. Είναι αυτός που σπουδάζει τα παιδιά μας, που φτιάχνει τα σπίτια μας, που ευθύνεται για τις αυξημένες καταθέσεις μας, που μας βοηθά να πληρώσουμε εκατομμύρια ευρώ σαν τόπος σε φόρους, που μας στέλνει στα ταξίδια μας και που μείωσε δραστικά την ανεργία στη Ζάκυνθο.
Οι υποδομές του νησιού οφείλουν να παρακολουθήσουν τον υπερτουρισμό και δεν φταίει αυτός αν οι πολιτικοί μας διαχρονικά ήταν άχρηστοι για να διεκδικήσουν χρήματα για έργα. Δεν φταίει για την έλλειψη αποτελεσματικότητας.
Η Ζάκυνθος δεν διεκδίκησε με σωστό και ολοκληρωμένο τρόπο κονδύλια. Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε έναν οργανωμένο ρημαδοφάκελο! Δεν μας φταίει πάντα το κράτος και ούτε ισχύει πως μας κυνηγάνε ή πως δεν μας συμπαθούν.
Γιατί ο Δήμος Χανίων έχει τόσα χρήματα που δεν ξέρει τι να τα κάνει; Γιατί τα Τρίκαλα πάνε καλά; Αν έφταιγε το κράτος λοιπόν, κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν θα είχε υποδομές. Απλώς εμείς ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε κάποιον «κακό» για να δικαιολογηθούμε.
Για εμένα δεν ευθύνεται το κράτος που δεν καθαρίζονται τα σκουπίδια, που δεν έχουμε νερό και δρόμους, αλλά και σχέδια πόλης. Γιατί άλλοι Δήμοι έχουν μια διαφορετική μοίρα;
Για το χωροταξικό θα εκδοθεί ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες. Βέβαια αν κάποιος θεωρήσει ότι βλάπτεται από αυτό, μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να πω ότι ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει το χωροταξικό δύο φορές! Αυτή είναι η τρίτη φορά που έρχεται, όμως είναι άγνωστο αν θα ακυρωθεί ξανά ή όχι…».