Κωνσταντίνος Πέττας: Ο Δήμος οφείλει να ορίσει αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του νησιού/ Να δοθούν κίνητρα για την ανακύκλωση των απορριμμάτων από οικίες και επιχειρήσεις για να μην οδηγηθούμε σε αύξηση των τελών
30/01/2024
«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είδαμε να έρχεται κάτι ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των τελών, με εξαίρεση βεβαίως τη μείωση των χρημάτων που θα λαμβάνει ο Δήμος για την παραχώρηση των πολιτιστικών χώρων, μια πρόταση που η «Δύναμη Ελπίδας» την υπερψήφισε.
Πρέπει να πω όμως, ότι η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη ήταν copy paste από παλαιότερα έτη και γι αυτό που συνέβη ευθύνονται και οι πολιτικοί προϊστάμενοι.
Μέσα από τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα, η Δημοτική Αρχή πρέπει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και θα δούμε κατά πόσον όλα αυτά θα υλοποιηθούν.
Την εισήγηση του συνδυσμού μας για τα τέλη την έκανε ο κ. Ανδρέας Ξένος. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε μια διαφορετική οπτική. Θέλουμε να πληρώνουμε για ό,τι καταναλώνουμε.
Με το Νόμο 4155 προβλέπεται για τα τέλη καθαριότητας οι οικίες να πληρώνουν 1.20 ευρώ το τετραγωνικό και οι επιχειρήσεις 2,90 ευρώ. Για τη δεύτερη κατηγορία μπορούν να δημιουργηθούν υποκατηγορίες. Επί παραδείγματι, ένα μικρό γραφείο δεν μπορεί να πληρώνει τα ίδια με ένα εστιατόριο.
Πρέπει να δοθούν κίνητρα για ανακύκλωση απορριμμάτων. Εμείς δεν κυνηγάμε την επιχειρηματικότητα, όμως θέλουμε οι επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, κ. Νίκου Γιακουμέλου, ο οποίος στο ξενοδοχείο του κάνει ανακύκλωση.
Να ξέρετε πως όλες οι προτάσεις που καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Δύναμη Ελπίδας» προέρχονται μετά από επεξεργασία στις προσυνεδριάσεις που κάνει ο συνδυασμός μας.
Ο κ. Ξένος ανέφερε πως θα υπάρξει ένα έλλειμμα 4 εκ. ευρώ στην καθαριότητα. Πρέπει λοιπόν ειδικοί να κάνουν μια οικονομοτεχνική μελέτη για το θέμα, ώστε αργότερα να μην οδηγηθούμε σε αυξήσεις τελών.
Επίσης, ο συνδυασμός μας πρότεινε να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή των Αμπελοκήπων και για εκείνη του Κατασταρίου, που είναι επιβαρυμένες περιβαλλοντικά, λόγω του βιολογικού και των σκουπιδιών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν συνδεθεί οι βόθροι με το αποχετευτικό. Οι πολίτες παλιότερα πλήρωναν 10 ευρώ για να πάει ένα λυμματοφόρο και τώρα χρειάζονται 70 ευρώ, ποσό που δεν μπορούν να καταβάλλουν. Πολλές φορές τα λύματα πέφτουν επεξεργασμένα ή ακατέργαστα από τον βιολογικό στη γέφυρα Ξιφίτα.
Έχουμε περάσει τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και λόγω της έλλειψης υποδομών ο τόπος μας βιώνει μια άκρατη ανάπτυξη.
Για το Τεχνικό πρόγραμμα θα πω ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκανε μια προσπάθεια για να συγκεντρώσει τις προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, όμως θεωρώ ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στο τρίμηνο μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο συνδυασμός «Δύναμη Ελπίδας» το είχε πράξει από την προεκλογική κιόλας περίοδο και γνωρίζαμε όλα τα προβλήματα.
Σε συνεργασία με τον Βουλευτή και τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα για τη ΣΑΤΑ, ούτως ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.
Η Ζάκυνθος είναι στην 5η θέση σε ό,τι αφορά τα χρήματα που καταβάλλει κάθε χρόνο στον κρατικό κορβανά, μέσω της φορολογίας, συνεπώς δικαιούται μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Οι φυσικοί μας πόροι καταναλώνονται και δεν υπάρχουν υποδομές. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.
Η «Δύναμη Ελπίδας» συμβάλλει στον διάλογο και αναμένουμε οι προτάσεις μας να έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου, που θα έρθει προς ψήφιση αργότερα. Πρέπει χέρι-χέρι να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο μας. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος.
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν για να πάρουμε οι χωραίτες νερό αυτές τις ημέρες. Στους εργαζόμενους, στους εθελοντές, αλλά και σε δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής που ξημεροβραδιάζονται και αυτό είναι προς τιμήν τους.
Θεωρούμε σαν συνδυασμός πως το κράτος έπρεπε να προστρέξει στη Ζάκυνθο, όπως το κάνει για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα.
Στο νησί έπρεπε ήδη να είχε φτάσει μια κινητή μονάδα από το χημείο, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έχουν γίνει στο νερό. Περιμέναμε πως θα είχαν στρατοπεδεύσει εδώ, όμως αυτό δυστυχώς δεν συνέβη.
Παράλληλα πιστεύουμε πως και η Εισαγγελία έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα, ώστε να μπει πραγματογνώμονας και να προχωρήσει η ΕΔΕ. Χάθηκαν πολλές ημέρες και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου, με συνέπεια να ξυπνήσουν μνήμες συγκάλυψης.
Από κει και πέρα, δεν μπορούν να γίνουν πιστευτές από κανέναν οι αναφορές για 40 με 50 λίτρα που μπήκαν στο δίκτυο υδροδότησης. Έχω την ελπίδα μου σε αυτούς που προίστανται. Ευτυχώς που το πετρέλαιο μύρισε και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα.
Παράλληλα, χρειαζόμαστε εφεδρικά σχέδια για να αντιμετωπίζουμε έκτακτα γεγονότα και φυσικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα μάστερ πλαν για το συνολικό πρόβλημα με την υδροδότηση στο νησί. Προσθέτω και την αναγκαιότητα για ένα κλιμακοστάσιο στο Κυδώνι. Είναι απαράδεκτο τον Απρίλη να γεμίζουν οι πισίνες και εμείς να αισθανόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας…».