Η Ζάκυνθος θα αποκτήσει μετεωρολογικό σταθμό για να διασφαλιστεί η τοπική αγροτική παραγωγή/ Κρατάμε το «Δίκτυο Συνεργασίας» μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και αξιοποιούμε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις
09/07/2025
«Είχαμε μια σημαντική ένταξη
στο πρόγραμμα «AGRI ADAPT», που εκπονείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Αλβανία.
Το «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου» συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος και στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του αγροτικού κόσμου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις περιοχές της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από το Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, συμμετέχει ο Δήμος Σουλίου και ο Δήμος Πάργας. Λαμβάνουν επίσης μέρος ο Δήμος Κορυτσάς και εκείνος του Φιέρι.
Ουσιαστικά θα εγκατασταθούν πέντε μετεωρολογικοί σταθμοί, ένας σε κάθε περιοχή, και θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο κάθε αγρότης για να μπορεί να βλέπει την υγρασία, τη θερμοκρασία και τους ανέμους. Θα βλέπουν δηλαδή πότε θα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Να ξέρετε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει αρκετά χρήματα σε τέτοια προγράμματα, διότι τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι τα λεφτά που πρέπει να δοθούν σε αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τα 70 δις ευρώ! Αυτό μάλιστα θα είναι το ετήσιο κόστος!
Όλο αυτό το εγχείρημα αφορά και το Κτηματολόγιο, αλλά και τις χρήσεις γης. Το ποσό που θα διατεθεί στη Ζάκυνθο για την εγκατάσταση, την εκπαίδευση και τη λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού, είναι 190.000 ευρώ.
Θα τοποθετηθεί σε δημοτική έκταση στην περιοχή της Ρίζας και θα συλλέγει στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες. Θα συνεργαστούμε με τους τοπικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Δήμος, αλλά και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που ούτως ή άλλως έχουμε αναπτύξει σχέσεις σε δύο προγράμματα μέχρι τώρα.
Ο συγκεκριμένος σταθμός θα είναι χρήσιμος για την τοπική αγροτική παραγωγή, ενώ θα έχει και σύστημα «alert» που θα δίνει στοιχεία στην Πολιτική Προστασία του Δήμου και σε εκείνη της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου. Υπάρχει βέβαια το «112», αλλά θα έχουμε και τις δικές μας μετρήσεις.
Στο ερώτημά σας για το εάν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε και σεισμολογικό σταθμό, η απάντηση είναι ότι απαιτείται ένα πολύ μεγαλύτερο κόστος και ενδεχομένως να κάνουμε αυτή την πρόταση στο μέλλον στο Interreg Meg.
Οι φυσικές καταστροφές είναι ένα σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Θέλω να πω ότι έχουμε απορροφήσει αρκετά προγράμματα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Για πρώτη φορά εντασσόμαστε στο Interreg Αλιείας για παρεμβάσεις και επενδύσεις σε παράκτιες περιοχές. Το επόμενο διάστημα μπορούν να κατατεθούν μελέτες και προτάσεις.
Το «Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου» φτιάχτηκε το 2018, με αφορμή ότι βλέπαμε να μην παίρνει ο τόπος μας ευρωπαϊκά χρήματα και προγράμματα να χάνονται.
Στόχος μας είναι να αλλάξει σελίδα ο τόπος μας και να μην υπάρχουν τόσες ελλείψεις στις υποδομές μας.
Προσθέτω ότι 42 επιχειρήσεις έχουν κάνει ανακαίνιση, ενώ υλοποιούνται και 22 προτάσεις δημόσιου χαρακτήρα, με τις έξι από αυτές να αφορούν τον Δήμο Ζακύνθου. Χρηματοδοτούνται από παιδικές χαρές μέχρι μουσικά όργανα. Το πιο σημαντικό είναι πως κρατάμε αυτά τα εργαλεία μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις…».