Η εργατική νομοθεσία ανάγκασε επιχειρήσεις στον Πλάνο να κλείνουν/ Οι μικρομεσαίοι υπερφορολογούνται από το κράτος και η αύξηση των δημοτικών τελών επιβάρυνε την κατάσταση
02/07/2025
«Η Ζάκυνθος γνωρίζουμε όλοι ότι έχει μείνει πίσω στις υποδομές. Μια από αυτές είναι και το οδικό δίκτυο, στο οποίο καθημερινά γίνονται πολλά ατυχήματα και φεύγουν νέοι άνθρωποι, φίλοι και γνωστοί μας.
Δυστυχώς, με την εργασιακή νομοθεσία που υπήρχε μέχρι τώρα πολλά καταστήματα εστίασης στο Τσιλιβί μένουν κλειστά μία φορά την εβδομάδα, γιατί δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους που θα εκτελούν τα ρεπό των υπαλλήλων τους.
Η χώρα μας έχει εποχικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να δουλέψουν για να πληρώσουν φόρους στο κράτος, ΦΠΑ και πάει λέγοντας.
Ο εργαζόμενος σαφώς και πρέπει να παίρνει τα ρεπό του, αλλά και να τα πληρώνεται. Αυτό όμως πρέπει να γίνει αργότερα προς τον Σεπτέμβριο και όχι τους μήνες του καλοκαιριού.
Οι μισθοί αυτή τη στιγμή στον τουρισμό είναι από 1.500 έως και 1.700 ευρώ. Θεωρώ πως δεν είναι λίγα. Όλοι όμως, πληρώνουν εισφορές για 800 ευρώ που είναι ο βασικός μισθός, διότι το ασφαλιστικό κόστος είναι υψηλό κι ένας εργαζόμενος μπορεί να φτάσει στις 2.500 ευρώ με την ασφάλειά του!
Καμία επιχείρηση δεν έχει να διαθέσει τόσα χρήματα, γι αυτό το κράτος πρέπει να ανοίξει το θέμα αυτό και να βρει λύση. Είναι απαραίτητο να γίνει μια ρύθμιση.
Τώρα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι εργαζόμενοι θα δουν να τους κόβονται επιδόματα τη χειμερινή περίοδο, διότι όλοι ήθελαν να φαίνεται ως εισόδημα ένα ποσό κάτω των 7.000 ευρώ για να είναι δικαιούχοι, όμως πλέον αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Κατάλαβαν στην κυβέρνηση την «πατάτα» που έκαναν και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο επιτρέπουν στον υπάλληλο να δουλεύει 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη και να μην ψάχνει άλλη δουλειά για να συμπληρώσει το εισόδημά του. Φυσικά αυτό το κάνει όποιος θέλει.
Οι μικρομεσαίοι έχουν υπερφορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα και την προκαταβολή των φόρων, ενώ το κόστος της ενέργειας είναι στα ύψη. Έδωσαν δισεκατομμύρια ευρώ στις ΑΠΕ και μας πουλάνε το ρεύμα ακριβά.
Για το αποχετευτικό στον Πλάνο θα σας πω ότι ο πρόεδρος είναι όλη μέρα από πάνω και προσπαθούμε να μην υπερχειλίσει το δίκτυο.
Δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις πού έχουν κάνει επέκταση δωματίων και δεν πληρώνουν, παρά το γεγονός πως είναι συνδεμένοι στο δίκτυο. Στη ΔΕΥΑΖ όμως δεν φαίνεται αυτό.
Με τα δημοτικά τέλη και την αύξηση στα 10 ευρώ για τις επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές, ο Δήμος έκανε λάθος και μου θύμισε την εποχή Δημαρχίας του Στέλιου Μποζίκη, όταν και πάλι υπήρξε ζήτημα με τα τετραγωνικά και προκλήθηκαν αντιδράσεις.
Όποιος έχει 500 τετραγωνικά δεν μπορεί να πληρώνει 5.000 ευρώ δημοτικά τέλη. Είναι ασύμφορο και πολλοί δεν θα πληρώσουν. Στο νησί δεν εισπράττονται τόσα χρήματα που να δικαιολογούν μια τέτοια αύξηση.
Στον τουρισμό είναι δύο με τρεις Leader που φτιάχνουν συνεχώς νέες μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια συνεχώς απαξιώνονται. Οι τουρίστες είναι μέσα στα καταλύματα με το all inclusive και όλες οι πτήσεις είναι κλεισμένες.
Δεν μπορεί να βρει εισιτήριο εύκολα κάποιος που θέλει να έρθει στο νησί. Πρέπει να είναι ενταγμένος στο πακέτο. Δημιουργείται λοιπόν ένα μονοπώλιο και θα δείτε ότι σε βάθος χρόνου πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο…».