Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο είναι αποδεχτή από την πλειοψηφία της κοινωνίας/ Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να μην συμπεριφερθεί όπως στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
26/05/2025
«Είμαι υπέρμαχος του μέτρου για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και θεωρώ πως ήρθε πλέον ο καιρός για να προχωρήσουμε σε αυτή την μεταρρύθμιση, που θα αποτελέσει τομή για τη χώρα μας.
Χρειάζονται 180 βουλευτές κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και δεν θα επαναλάβει τα όσα έπραξε στο άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Αρχικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, είχε πει «ναι», μετά «θα το δούμε» και στο τέλος ψήφισε «ΟΧΙ», με συνέπεια η Ελλάδα και η Κούβα να είναι οι μόνες χώρες που δεν διαθέτουν μη κρατικά πανεπιστήμια.
Και όλα αυτά επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και τα βαρίδια του παρελθόντος. Ο κ. Ανδρουλάκης υπέκυψε στις πιέσεις.
Τώρα όμως, η κοινωνία είναι ώριμη και δέχεται την άρση της μονιμότητας. Μάλιστα με αυτό συμφωνούν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Όποιος κάνει καλά τη δουλειά του στο Δημόσιο και δεν… λουφάρει δεν έχει να φοβηθεί κάτι.
Εξάλλου, στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος καθημερινά αξιολογείται. Γιατί να μη γίνεται το ίδιο και στον δημόσιο τομέα; Γιατί να έχουμε εργαζόμενους δύο διαφορετικών ταχυτήτων;
Όποιος εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του είναι απαραίτητο να ανταμείβεται και όποιος δεν το κάνει πρέπει να φεύγει. Αυτό είναι δίκαιο και εύχομαι το ΠΑΣΟΚ να αφήσει στην άκρη τις όποιες αγκυλώσεις.
Ακούω το επιχείρημα ότι θα γίνει… κομματική αξιολόγηση. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό, όμως κάποιοι θυμήθηκαν την πλατεία Κλαυθμώνος. Στην αρχή του 20ου αιώνα το Δημόσιο έκανε τα πρώτα του βήματα και η μονιμότητα δεν προσφερόταν μαζί με τη θέση εργασίας.
Στην πλατεία, σε ένα κτίριο που έχει κατεδαφιστεί, υπήρχε το υπουργείο Οικονομικών. Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, απολύονταν οι προηγούμενοι και έρχονταν οι επόμενοι. Στην πλατεία μαζεύονταν οι δύστυχοι υπάλληλοι και έκλαιγαν και έτσι ονομάστηκε «πλατεία Κλαυθμώνος».
Είναι γνωστό πως η πρώτη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων οφείλεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος τη συμπεριέλαβε στη συνταγματική αναθεώρηση του 1911. Σκοπός υποτίθεται των προοδευτικών ήταν η εξασφάλιση της απρόσκοπτης εργασίας τους και η πάταξη του πελατειακού συστήματος.
Θεωρώ πως 115 χρόνια μετά έχουμε ξεπεράσει αυτές τις εποχές και οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει πως πιάνουν εργασία άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Συνεπώς, για ποια κομματική αξιολόγηση μας μιλούν; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Επίσης, το 1844 στην Α’ εθνοσυνέλευση (πρώτη Βουλή) είχαμε τους αυτόχθονες, το ελληνικό κράτος έφτανε μέχρι τη Θεσσαλία, και τους ετερόχθονες της Μακεδονίας και της Κρήτης, που δεν μπορούσαν να πάνε στις θέσεις του δημοσίου. Μιλάμε για την εποχή του Μακρυγιάννη και του Κωλέττη.
Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, οι κοινωνίες εξελίσσονται. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα πλέον και τη δεκαετία του 1980 την έχουμε αφήσει πίσω μας.
Το κράτος έχει αποκομματοποιηθεί. Θα σας πω ότι ακόμη και οι διοικήσεις των νοσοκομείων επιλέγονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ.
Για την τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ τονίζω πως βλέπουμε να υπάρχει ένα μένος εναντίον του Βουλευτή Ζακύνθου. Μόνο για τον κακό καιρό που κάνει τον Μάιο δεν τον κατηγορούν.
Σήμερα είδα στον τοπικό Τύπο ότι αυτή η ισοπέδωση που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ δεν ισχύει. Γίνονται έργα στο πλάτωμα του Ναυαγίου, προχωρά η διαδι
κασία για τη στήριξη των πρανών της Μπόχαλης, ενώ λαμβάνουν χώρα παρεμβάσεις και στα σχολεία.
Δεν ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχουν προβλήματα στον τόπο μας. Όμως, γίνεται μια άδικη και υπερβολική κριτική από το ΠΑΣΟΚ προς τον Βουλευτή.
Προχωράμε μπροστά και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος, διότι πράττει τα αυτονόητα και ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως η πολιτική μας είναι δίκαιη…».