Χρειάζεται προσοχή για το θέμα με την προανάρτηση της κτηματογράφησης στη Ζάκυνθο/ Αν δεν χαραχθεί γραμμή παραλίας στο Ναυάγιο είναι σαν να μην έχουμε τίποτα
07/11/2024
«Η ηλεκτρονική προανάρτηση της κτηματογράφησης στη Ζάκυνθο αφορά τις δηλώσεις περιουσίας που έγιναν από τον Ιούνιο του 2019 έως και τις 25 Μαίου του 2024.
Πλέον οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν με τους κωδικούς Taxisnet στη σελίδα του Κτηματολογίου και να ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, όπως το εμβαδόν του γεωτεμαχίου τους και το τοπογραφικό τους.
Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές ενστάσεις για να γίνουν τυχόν διορθώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία για να το κάνει κάποιος μόνος του. Αν οι συμπολίτες μας χρειαστούν βοήθεια, τότε πρέπει να απευθύνονται στους μηχανικούς τους ή σε όποιους άλλους τους είχαν κάνει τη δήλωση αρχικά.
Σε ό,τι αφορά τις επικαλύψεις οικοπέδων, δηλαδή να μπαίνει ένας στην ιδιοκτησία κάποιου άλλου, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα ελεγχθεί σε άλλη φάση και όχι τώρα.
Η κτηματογράφηση αφορά όλες τις περιοχές των πρώην Δήμων Ελατίων, Αλυκών, Αρτεμισίων και Αρκαδίων. Την Μπόχαλη, το Γαιτάνι και τους Αμπελόκηπους του Δήμου Ζακυνθίων και τη Δημοτική Ενότητα Λαγανά, εκτός από το Καλαμάκι και τον Παντοκράτορα. Και σε αυτές τις δύο περιοχές όμως, η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί.
Χρειάζεται μια προσοχή, διότι έχουμε εντοπίσει δύο ζητήματα: Α) Στη χρησικτησία αν η ένορκη βεβαίωση δεν έχει περάσει στο Ε9 δεν φαίνεται το οικόπεδο στη κτηματογράφηση και Β) Στις ορεινές κοινότητες αν σε ένα οικόπεδο υπάρχει και δασική έκταση, αυτή έχει διαφορετικό ΚΑΕΚ. Σημειωτέον, ότι δεν ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, όμως είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσει και πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία.
Είναι θετική εξέλιξη ότι το Ναυάγιο θα το διαχειρίζεται ο Δήμος, όμως εμείς οι μηχανικοί είμαστε επιφυλακτικοί. Να πω ότι ούτως ή άλλως στο Δήμο θα δινόταν, δεδομένου ότι αυτό το τοπόσημο βρίσκεται στη Ζάκυνθο και όχι στην Αθήνα ή στην Κεφαλονιά.
Πρέπει όμως να χαραχτεί η γραμμή παραλίας και να γίνει μια ζώνη 50 μέτρων τουλάχιστον, ώστε στη συνέχεια αυτή να απαλλοτριωθεί και να πραγματοποιηθούν έργα για τη θέαση και την προσβασιμότητα του Ναυαγίου.
Το να έχουμε μόνο 10 μέτρα και τον γκρεμό είναι σαν να μην διαθέτουμε τίποτα. Ο Δήμος πρέπει να κάνει μια μελέτη για την ανάδειξη ευρύτερα της περιοχής, όπου μέσα θα είναι το εκκλησιαστικό αποτύπωμα και θα είναι εφικτή η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, στο οποίο ο επισκέπτης θα είναι ασφαλής, θα μπορεί να διαβάζει ένα βιβλίο και να απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα…».