Να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η Νομοθεσία/ Δεν υπάρχει παράνομο αποχετευτικό δίκτυο στον Πλάνο γιατί τους δίνουμε τέλη ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως
06/11/2024
«Πραγματικά περάσαμε μια δύσκολη σεζόν με τα λύματα στον Πλάνο και αν κάποιοι άνθρωποι δεν ήμασταν μέρα-νύχτα επάνω στο πρόβλημα, είναι βέβαιο πως η κατάσταση θα μπορούσε να είναι και χειρότερη. Δώσαμε την ψυχή μας.
Έχουμε κάνει μια προεργασία και συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ. Εκεί ήταν ο Βουλευτής, κ. Ακτύπης, ο Δήμαρχος, κ. Στασινόπουλος, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, κ. Τσουρουνάκης, κάτι που είναι πολύ θετικό.
Εκεί κατατέθηκαν όλα τα ζητήματα, αλλά και η αγωνία μας για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Απομένει να λάβει χώρα μια δεύτερη συνάντηση μέχρι τα Χριστούγεννα, όπου η ΔΕΥΑΖ θα μας πει κάποιες προτάσεις για να αποφασίσουμε.
Δεν είναι εύκολο να γίνει κόμπακτ βιολογικός καθαρισμός σε κάθε τουριστική περιοχή της Ζακύνθου. Η Αθήνα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μόνο έναν. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε για να μην έχουν προβλήματα άλλες περιοχές, είναι ο υπάρχον βιολογικός να λειτουργεί σωστά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει η Νομοθεσία.
Οι βιολογικοί γενικότερα, ακόμη και οι κόμπακτ, δεν πρέπει να έχουν οσμές και να υπερχειλίζουν. Αν η λειτουργία τους είναι άψογη, τότε με το νερό που βγαίνει από εκεί μπορούμε να ποτίσουμε μέχρι και τις ελιές.
Δυστυχώς, δεν έγιναν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση τα προηγούμενα 30 χρόνια και είναι λογικό ο βιολογικός της Ζακύνθου να μην αντέχει τον μεγάλο όγκο των λυμάτων. Τα ρίχνουμε εκεί σωρό και δεν μας νοιάζει το που θα πάνε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Δεν είναι παράνομο το αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου, διότι κάθε χρόνο καταβάλλουμε τέλη στη ΔΕΥΑΖ που φτάνουν το 1 εκ. ευρώ. Ως εκ τούτου, για ποια παρανομία μας μιλάνε; Τους το φτιάξαμε, το παραδώσαμε και τους ξεβρομίσαμε! Για φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτό το δίκτυο…
Για το θέμα της καθαριότητας θα πω ότι το χωριό μου παρουσιάζει καλή εικόνα, αλλά εγώ ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένος και πάντα προσπαθώ για να υπάρχουν βελτιώσεις. Αυτές είναι και οι αρχές που έχω πάρει από την οικογένειά μου.
Στον Πλάνο είχαμε μόνο δύο οδοκαθαριστές. Έναν που πληρώνουμε εμείς οι επιχειρηματίες κι έναν που μας έστειλε ο Δήμος. Τονίζω ότι δεν επαρκούν. Κάθε τουριστική περιοχή χρειάζεται από 4 έως έξι άτομα στην πεζή καθαριότητα.
Παράλληλα, πρέπει να μην τρέχουν ζουμιά από τα απορριμματοφόρα και γενικότερα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η Ζάκυνθος πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Να τη βλέπουμε και να τη χαιρόμαστε…».