Απαράδεκτο και καταδικαστέο το ξύλο που έριξε η κυβέρνηση στους εποχικούς πυροσβέστες/ Το καλοκαίρι είμαστε ήρωες και όταν τελειώνει η αντιπυρική περίοδος δεν μας γνωρίζουν
01/11/2024
«Αυτό που συνέβη χθες έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, ήταν απαράδεκτο.
Οι εποχικοί πυροσβέστες δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από την Αστυνομία. Τα αιτήματα των συναδέλφων είναι απολύτως δίκαια, όμως η απάντηση της κυβέρνησης ήταν το ξύλο.
Το καλοκαίρι και για όσο διαρκεί η αντιπυρική περίοδος είμαστε οι ήρωες που σβήνουν τις πυρκαγιές, όμως τον χειμώνα πέφτει ξύλο και υπάρχει καταστολή.
Δεν υπήρξε καμία φθορά στο κτήριο του Υπουργείου. Το μόνο που ήθελαν οι εποχικοί πυροσβέστες ήταν να συναντηθούν με τον υπουργό, κ. Κικίλια, ώστε να λάβουν από αυτόν μια ξεκάθαρη δέσμευση για το τι θα γίνει του χρόνου κι αν θα προσληφθούν ξανά.
Τα προηγούμενα έτη τους ενημέρωναν γα το εάν θα εργαστούν και την επόμενη χρονιά. Φέτος, έληξε χθες 31 Οκτωβρίου η σύμβασή τους και δεν τους είπαν τίποτα.
Θα το θέσω αλλιώς: Είναι σαν να κλείνει ένα εστιατόριο και ο ιδιοκτήτης να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους αν προτίθεται να συνεργαστεί ξανά μαζί τους την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.
Οι περισσότεροι εποχικοί πυροσβέστες είναι οικογενειάρχες και όπως καταλαβαίνεται θέλουν να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον, προκειμένου να κάνουν έναν προγραμματισμό.
Η πρόσληψή τους έχει γίνει μέσω του ΑΣΕΠ. Πληρούν τα κριτήρια, διαθέτουν εμπειρία και πάνω στους εποχικούς πυροσβέστες στηρίζεται κάθε χρόνο ο αντιπυρικός σχεδιασμός του κράτους.
Στην Πυροσβεστική υπάρχουν 3.600 κενά σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που είχε γίνει το 2022. Τα παλαιότερα έτη από τις πανελλήνιες εξετάσεις έμπαιναν στο Σώμα 150 με 200 άτομα, ενώ φέτος θα φτάσουν τους 300. Και πάλι όμως δεν επαρκούν.
Θα μπορούσε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης, αν οι συμβάσεις των εποχικών πυροσβεστών είχαν 12μηνη διάρκεια.
Ανάμεσα στα άλλα συνέβη κι ένα ακόμη παράλογο: Η αντιπυρική περίοδος παρατάθηκε έως τις 15 Νοεμβρίου, όμως η σύμβαση των εποχικών έληξε 31 Οκτωβρίου.
Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς, όμως οι δυνάμεις δεν επαρκούν για να γίνονται περιπολίες στις δασικές εκτάσεις και δεν υπάρχει κάλυψη με πυροσβεστικά οχήματα.
Οι εποχικοί είναι νεαροί σε ηλικία. Ο μέσος όρος αγγίζει τα 30 έτη και το πιο σημαντικό είναι πως γνωρίζουν το αντικείμενο.
Ακούσαμε για την ίδρυση ΕΜΟΔΕ στη Ζάκυνθο, που σίγουρα είναι ένα σημαντικό εργαλείο, όμως δεν λύνονται τα προβλήματα. Μιλάμε για πεζοπόρα τμήματα, τη στιγμή που υπάρχει υποστελέχωση της Υπηρεσίας μας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως κάθε φορά που είχαμε συμβάν, ερχόταν προς ενίσχυση δυνάμεις από γειτονικούς μας Νομούς. Συνεπώς, όταν μιλάμε για υποστελέχωση δεν υπερβάλλουμε.
Φέτος, στη Ζάκυνθο δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές και αυτό οφείλεται στην υπερπροσπάθεια που έκαναν οι συνάδελφοί μου, που ήταν συνεχώς σε ετοιμότητα.
Ασχολούμαστε και με άλλα συμβάντα εκτός από τις πυρκαγιές, όπως είναι οι πλημμύρες και τα τροχαία. Χθες η Υπηρεσία μας απεγκλώβισε 36χρονο συμπολίτη μας που σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ως εκ τούτου, η ενίσχυσή μας με προσωπικό είναι αναγκαία.
Να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση και περαστικά στον συνάδελφο εποχικό πυροσβέστη, ο οποίος νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» και χτυπήθηκε έξω από το Υπουργείο…».