Υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αφορούσε τους υποψήφιους προέδρους/ Το ΠΑΣΟΚ είναι σε ανοδική πορεία γιατί εκεί αποφάσισε δημοκρατικά η βάση του κόμματος
31/10/2024
«Χθες πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο η γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα αντιπαραθετικό θα το χαρακτήριζα κλίμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα αναδειχθούν μέσα από εκλογές οι σύνεδροι και τονίζω πως εμείς στη Ζάκυνθο θέλουμε τη δημοκρατική νομιμότητα, διότι κάποιες πρωτοβουλίες που πήρε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το κόμμα σε μια απαξίωση και όσα γίνονται δεν τιμούν την ιστορία μας, αλλά και την προοπτική μας.
Αναφέρομαι στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Το όνομα και το πρόσωπο δεν έχουν σημασία. Το ίδιο θα έλεγα και για τον οποιαδήποτε άλλον. Η Κεντρική Επιτροπή έχει δικαίωμα για πρόταση μομφής, όμως δεν είναι στις αρμοδιότητές της ο πειθαρχικός έλεγχος και η καθαίρεση.
Υπάρχει μια δομή στο κόμμα και κανείς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δικαιώματά του. Μας ενδιαφέρει η περιφρούρηση της δημοκρατικής νομιμότητας και δεν γίνεται να μη θεωρείται ανώτερο Όργανο η γενική συνέλευση του συνεδρίου.
Έπρεπε οι υποψήφιοι πρόεδροι να αναδειχθούν μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο. Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Αποδέχομαι ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια ανοδική πορεία. Αυτό καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την τάση των πολιτικών υποκειμένων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Είναι αναμενόμενο αυτό, διότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε μια άλλη τακτική. Θα πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σύμφωνα με το Καταστατικό τους, ο κ. Χάρης Δούκας δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος, διότι ταυτόχρονα κατέχει τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων.
Η ηγετική ομάδα όμως του ΠΑΣΟΚ, δεν έθεσε κανένα θέμα και άφησε τον κ. Δούκα να βάλει υποψηφιότητα και τα μέλη να αποφασίσουν ποιον θέλουν. Λειτούργησε η δημοκρατία και δεν υπήρξε αποκλεισμός, όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί να μην έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος ο κ. Κασελάκης, παρά τα όποια λάθη έχει κάνει; Κατά την ίδια έννοια και βάζοντας τα πράγματα στην πολιτική ζυγαριά γιατί να είναι υποψήφιος ο κ. Γκλέτσος;
Να αφήνουμε τη βάση να αποφασίζει, γιατί είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας. Χρειάζεται να υπάρχει μια αντιπαραθετική δύναμη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη.
Για να αντιμετωπίσεις ένα δεξιόστροφο κόμμα και την άνοδο της Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη, απαιτείται πριν τις εκλογές να κατατεθεί ένα πρόγραμμα από όσους απαρτίζουν τον Κεντροαριστερό χώρο και να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις.
Όλα αυτά πάνω στο τραπέζι. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν υπάρξουν συμφωνίες αλλού είδους, κάποιοι θα προσπαθήσουν να χτίσουν τις προσωπικές πολιτικές τους καριέρες, χωρίς να δίνουν απαντήσεις στην κοινωνία για την ακρίβεια, την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και κάθε άλλο θέμα που μας απασχολεί…».