Μόνο το 8,5% των απορριμμάτων ανακυκλώνονται στη Ζάκυνθο/ Αν δεν συμμορφωθούμε μέχρι το 2030 με την οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης για υπόλειμμα 10% θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες
26/09/2024
«Είχα την χαρά και την τιμή να συμμετέχω για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του γραμματέα του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, στο 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με θέμα την Κυκλική Οικονομία, που διεξήχθη 19 με 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Το θέμα της ανακύκλωσης αφορά όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά που δέχονται πολλούς τουρίστες. Διαπιστώθηκε ότι η ανακύκλωση στις τουριστικές περιοχές κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, καθώς πέρα από τις σοβαρές αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ανακυκλώνει σχεδόν καθόλου στην καθημερινότητά της. Μόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από όλες τις υπόλοιπες.
Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Θα σας δώσω κάποια στοιχεία: Στη Ζάκυνθο γίνεται ανακύκλωση σε ποσοστό 8,5%, στην Κεφαλονιά και στη Λευκάδα φτάνουμε στο 8% και στην Κέρκυρα μόλις 5,5%.
Αυτό που συμβαίνει έχει σαν συνέπεια να αιμορραγούν οικονομικά οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων, αφού από τη στιγμή που δεν γίνεται ανακύκλωση σε μεγάλο βαθμό, τα απορρίμματα πολλαπλασιάζονται και εκταμιεύονται πόσα για να μεταφέρονται αλλού.
Επίσης με την επιβολή του τέλους της ταφής απορριμμάτων «αφυδατώνονται» οι προϋπολογισμοί των Δήμων και να προσθέσω ότι ο κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΡΥΠΑΙΝΩ» θα εφαρμοστεί με τον πλέον σκληρό τρόπο και στα Επτάνησα, παρά τις σχετικές αντιδράσεις που υπάρχουν από την ΚΕΔΕ.
Η είδηση της συνέχισης της διαδικασίας για την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι Κέρκυρας, έτσι όπως αναδείχτηκε και στο Συνέδριο, είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Με τη δρομολογούμενη έναρξη των εργασιών στο εργοστάσιο του Λίβα Ζακύνθου, που πρόσφατα ξεμπλόκαρε η διαδικασία, η ολοκλήρωση και η παράδοση λειτουργίας του εργοστασίου στην Κεφαλονιά, αλλά και το ξεκίνημα των διαδικασιών για το εργοστάσιο της Λευκάδας, δεν επαρκούν ως ενέργειες αν δεν στραφούμε στην ανακύκλωση.
Όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε ώστε να αυξηθεί (με τα τουλάχιστον 4 ρεύματα στην πηγή, όπως είναι τα πλαστικά, το χαρτί και το μέταλλο, και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων) το επίπεδο ανακύκλωσης στα νησιά και στο σύνολο των Δήμων μας. Εκεί θα στοχεύσει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων το επόμενο διάστημα και ο Περιφερειάρχης, κ. Τρεπεκλής, θα έρθει σε συνεννόηση με τους Δημάρχους για να προχωρήσουν κάποια πράγματα.
Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει να πετάνε σύμμεικτα σκουπίδια στους μπλε κάδους, γιατί έτσι πάει χαμένη η προσπάθεια όσων ανακυκλώνουν, όμως από την άλλη οι Δήμοι είναι απαραίτητο να διαθέτουν δίκτυο τέτοιων κάδων.
Ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας έκανε αναπροσαρμογή των τελών προς τα επάνω στις αρχές του χρόνου, διότι δαπανά 15 εκ. ευρώ ετησίως για να μεταφέρει σε άλλη περιοχή τα σκουπίδια του. Αυτά τα χρήματα όμως, λείπουν από τις υποδομές μας και από τα τεχνικά έργα. Αρκετά χρήματα για τον ίδιο σκοπό χρειάζεται και η Ζάκυνθος.
Η ανακύκλωση λοιπόν, είναι μονόδρομος και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Θα έλεγα ότι απαιτείται ένα restart στο συγκεκριμένο θέμα, διότι τα ποσοστά που σας προανέφερα είναι τραγικά χαμηλά. Βέβαια νησιά του Αιγαίου και μάλιστα κοσμοπολίτικα, έχουν χωματερές και είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, όμως αυτό που συμβαίνει δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.
Αν δεν κάνουμε ανακύκλωση οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα πληρώνουν το μάρμαρο. Γνωστοποιώ πως υπάρχει οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία το υπόλειμμα που θα βγαίνει από το εργοστάσιο (επεξεργασία απορριμμάτων και ανακύκλωση) πρέπει να είναι μόνο 10% και όχι 80%, όπως συμβαίνει σήμερα! Το περιθώριο που έχουμε για να συμμορφωθούμε είναι μέχρι το 2030. Έρχονται δύσκολες ημέρες και θα απαιτηθεί πολλή δουλειά απ’ όλους μας…».