Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με το υφάλμυρο νερό και τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τα λύματα/ Να φτιαχτούν κόμπακτ βιολογικοί στις τουριστικές περιοχές και να γίνονται έλεγχοι
23/09/2024
«Να πω ότι με χαρά είδαμε να γεμίζει η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου «Καθαρά Νερά στη Ζάκυνθο, και μάλιστα οι παρευρισκόμενοι μας εξέφρασαν την εκτίμησή τους, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
Πέρα από τη δική μου εκλογοαπολογιστική ενημέρωση, ακολούθησε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση και προτάθηκαν κάποια πράγματα.
Το θέμα του νερού ήταν από τα κυριότερα που τέθηκαν και είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή σε ό,τι έχει να κάνει με την υφαλμύρωση. Δυστυχώς, σε όλες τις περιοχές της Ζακύνθου το νερό δεν είναι πόσιμο.
Η ελληνική νομοθεσία όμως, υποχρεώνει τη ΔΕΥΑΖ να μην παρέχει νερό μόνο για λάτρα, αλλά αυτό να πίνεται. Υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να σκεφτούμε: Οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι συμπολίτες μας πως θα μεταφέρουν τα εμφιαλωμένα νερά;
Πέρα από το κόστος να τα αγοράσουν, το οποίο είναι δυσβάσταχτο, αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία που προανέφερα, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν και το υπερτιμημένο νερό που παρέχει η ΔΕΥΑΖ.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να φροντίσει, ώστε μέσα στην πόλη που διαμένει ο περισσότερος πληθυσμός, να υπάρχουν βρύσες από τις οποίες ο κόσμος να παίρνει πόσιμο νερό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου.
Υπάρχουν συστήματα επεξεργασίας του νερού, τα οποία χρησιμοποιούν οι καφετέριες και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συζητήσαμε επίσης για την πληγή με τα λύματα. Η χρηματοδότηση των 3.250.000 ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού δεν λύνει το πρόβλημα.
Ο βιολογικός κατασκευάστηκε για να δέχεται μόνο τα λύματα του Αργασίου και της πόλης. Εκεί όμως, οδηγούνται και εκείνα του Λαγανά, του Πλάνου, αλλά και των λοιπών περιοχών με τα λυματοφόρα. Είναι αδύνατον να αντέξει ο βιολογικός.
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει βιολογικός στο Τσιλιβί και σε άλλα σημεία. Να σταματήσουν οι παράνομες συνδέσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν δικούς τους κόμπακτ βιολογικούς. Διαφορετικά θα μολύνεται το περιβάλλον και το ποτάμι.
Φυσικά και υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να ελέγχουν. Το δεχόμαστε αυτό που λένε και πρέπει σε αυτές να εργάζονται εξειδικευμένοι και επιστημονικά καταρτισμένοι υπάλληλοι.
Λέμε όμως και το εξής: Αυτοί οι δύο εργαζόμενοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, πόσους δειγματοληπτικούς ελέγχους έχουν κάνει; Προσθέτω ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα των ελέγχων και να ενημερώνεται ο κόσμος.
Στο νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο των «Καθαρών Νερών», εκλέχθηκαν οι: Ιωάννα Αρβανιτάκη, Γιάννης Κοκκίνης που είναι νέο μέλος, Αγγελική Φουρνογεράκη, Θανάσης Καραίσκος και Αργυρώ (Ρούλα) Ντάσιου. Τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθούμε σε σώμα και να κάνω μια διαπίστωση: Ο κόσμος να διεκδικεί δυναμικά, γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Πρέπει να είμαστε πολλοί εκείνοι που θα απαιτούμε και θα ενοχλούμε…».