Το ειδικό χωροταξικό θα αστοχήσει για μια ακόμη φορά/ Για τις «γερασμένες» περιοχές δεν λέει τίποτα και απλώς τραβάει μια «κόκκινη γραμμή»
16/09/2024
«Κατ’ αρχήν να πω ότι δεν μπορεί πλέον να βρεθεί γη για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Όση υπήρχε έχει πουληθεί και πλέον έχει περάσει στα fund.
Άρα τα 10 στρέμματα θα πρέπει να παραμείνουν, 16 δεν θα βρει κανένας στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο. Η γη θα συλλέγεται από μεγάλους επενδυτές και θα μειωθεί η αξία σε αυτά που σήμερα λέμε οικόπεδα.
Το Ειδικό Χωροταξικό δεν λέει τίποτα για τις «γερασμένες» περιοχές, για τις οποίες απλά τραβάει μια κόκκινη γραμμή. Δηλαδή ο Κάβος στην Κέρκυρα, όπως και ο Λαγανάς της Ζακύνθου τι θα απογίνουν; Τι θα γίνει με αυτές τις περιοχές και πως θα εξελιχθούν; Ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτούς τους υπερδομημένους οικισμούς;
Υπάρχουν επιδοτήσεις για τα μεγάλα 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία, όχι όμως και για τις μικρότερες μονάδες. Έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και δίπλα υπάρχουν παραδοσιακοί τουριστικοί οικισμοί από το 1975, και οι οποίοι είχαν την εστίαση, το μινι μάρκετ και το καφενείο. Σήμερα πολλά από αυτά έχουν νεκρώσει και έχουν μετατραπεί σε κατοικίες των εργαζομένων στα μεγάλα ξενοδοχεία. Πως θα αναβαθμιστούν;
Θεωρώ πως και αυτό θα αστοχήσει, όπως συνέβη με τα άλλα δύο χωροταξικά, τα οποία και απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας…».
Ρ. Κράτσα: Κουβεντιάζουμε για το ειδικό χωροταξικό και κανείς από τα υπουργεία δεν μας το έχει εξηγήσει
«Επισημαίνω ότι δεν έχει κληθεί αντιπροσωπεία από τα Υπουργεία να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν το σχέδιο και τη λογική του, ενώ δεν υπήρξε χρόνος διαβούλευσης με τους φορείς.
Ουσιαστικά το θέμα έρχεται προς συζήτηση μια ημέρα πριν λήξει η προθεσμία. Να πω επίσης ότι δεν έχει γίνει σαφές μέσα στο χωροταξικό του τουρισμού η συνύπαρξη διαφόρων μορφών και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών του Ιονίου.
Επίσης δεν βλέπω να εντάσσεται και να μελετάται η νέα μορφή τουρισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία συνδέεται με το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά μας, επομένως να ζητηθούν εξηγήσεις στο θέμα αυτό…».
Θ. Γαλιατσάτος: Πρέπει να αποσυρθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό
«Προβλέπω πως το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό θα ακυρωθεί στην πράξη, όπως έγινε και με εκείνο του 2013.
Εκείνο που παρατηρούμε είναι μια αντίθεση. Από τη μια έχουμε την πολιτική της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη παρουσιάζεται η ανάγκη της πραγματικότητας για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Το νομοθέτημα αυτό δείχνει να μην κρατάει τα προσχήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επιτρέπονται παντού. Στη natura και στα ακατοίκητα νησιά.
Αντίθετα είναι σαφώς περιοριστικό για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την μικροιδιοκτησία. Είναι απαγορευτικό για τις άλλες δραστηριότητες πλην τουρισμού που σημαίνει ότι ενισχύει τη λογική της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού.
Επεκτείνεται δε, αυτή η απαγόρευση ακόμη και σε μονάδες υποστηρικτικές του τουρισμού όπως η τροφοδοσία ίσως με τη λογική ότι θα τροφοδοτούνται από μεγάλες αλυσίδες εκτός των νησιών…».
Α. Μπαλού: Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό ευνοεί τις μεγάλες μονάδες
«Η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Τουριστικά χωριά, μεγάλα ξενοδοχεία, βίλες παντού. Ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές και σε ακατοίκητα νησιά.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις κορεσμένες περιοχές, 4στερα, 5στερα παντού, οι ποσοστώσεις εξαφανίζονται, διευκολύνονται οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις οι οποίες είχαν προνομιακή μεταχείριση και πριν.
Δεν μένει τίποτα το οποίο δεν προσφέρεται για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι ενάντια στα μικρά τουριστικά καταλύματα και τα οποία επιβαρύνονται με το «τέλος πράσινου ταμείου.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν υπάρχουν πουθενά, κανείς δεν τους έλαβε υπόψη και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.
Τα περί βιώσιμης ανάπτυξης, περί αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και περί κλιματικής αλλαγής ουσιαστικά χρησιμοποιούνται ως ο φερετζές για να περνάνε τέτοιου είδους νομοθετήματα…».
Μ. Δρυ: Εντείνονται τα φαινόμενα του υπερτουρισμού με το χωροταξικό
«Έπρεπε από τον περασμένο Ιούλιο να συζητήσουμε το θέμα αυτό και όχι τώρα. Γιατί πλέον δεν έχουμε τον χρόνο για να κάνουμε ουσιαστική παρέμβαση.
Όπως και να ‘χει, το χωροταξικό εντείνει τα φαινόμενα υπερτουρισμού αντί να τα αντιμετωπίσει και ενισχύει την κατασπατάληση φυσικών πόρων.
Δεν προστατεύει το περιβάλλον, δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα των τουριστικών περιοχών σε ό,τι αφορά το νερό, τα σκουπίδια, τους φυσικούς πόρους γενικότερα.
Δεν λαμβάνει υπόψιν τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς που είναι ολοκληρωμένοι κατά 80%, ούτε τη μελέτη της διαχειριστικής αρχής, ούτε τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό και φυσικά πέφτει στο κενό αφού δεν υπάρχει γενικό χωροταξικό.
Μάλιστα σε συνδυασμό με την κατάργηση της παρόδιας δόμησης οι νέες ρυθμίσεις με το χωροταξικό θα οδηγήσουν στην πώληση της μικρής ιδιοκτησίας για ένα κομμάτι ψωμί…».