Current track

Title

Artist

Γιώργος Τσουρουνάκης
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»

Με την αφαλάτωση είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο/ Αν αντικαταστήσουμε το διάτρητο δίκτυο υδροδότησης όχι μόνο δεν θα έχουμε λειψυδρία αλλά θα μας περισσεύει και νερό!

31/07/2024


«Ο συνδυασμός μου έχει παρουσιάσει ειδική μελέτη για το νερό και με βάση αυτή σας λέω πως η Ζάκυνθος έχει επαρκείς ποσότητες και δεν χρειάζεται αφαλάτωση, γιατί θα είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο!

Η Δυτική Ελλάδα έχει πολλές βροχοπτώσεις σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ανατολική Κρήτη. Πέρυσι μόνο είχαμε ανομβρία και αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την επιλογή της αφαλάτωσης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το διάτρητο δίκτυο υδροδότησης, να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα διανομής νερού και να δημιουργηθούν υδατικές ενότητες.

Αυτό που κάναμε μεταξύ Παντοκράτορα-Μαχαιράδου με τους αγωγούς, μπορούμε να το πράξουμε και ανάμεσα σε Ρόιδο και Βασιλικό, ώστε η τελευταία περιοχή να παίρνει νερό απευθείας από την Μπόχαλη.

Παράλληλα, με γλύνα και χώμα μπορούμε να κατασκευάσουμε μικρά φράγματα, προκειμένου το βρόχινο νερό να μην πέφτει στη θάλασσα. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στις πλαγιές του Βραχιώνα.

Ενημερώθηκα πως ο Βουλευτής, κ. Ακτύπης, αναφερόμενος σε εμένα και σε όσους αντιδρούμε με την αφαλάτωση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του είπε ότι θα εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με βουντού, όπως έκαναν οι ιθαγενείς! Του απαντώ χαριτολογώντας πως έχουμε και… κομποσκοίνια!

Ο κ. Ακτύπης δεν είναι σωστά ενημερωμένος και πιθανότατα να μην έχει μιλήσει με επιστήμονες. Ακόμη και ο καθηγητής γεωλογίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε πως η αφαλάτωση έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και είναι κοστοβόρα. Δηλαδή ο κ. Λέκκας επισημαίνει αυτά που και εμείς θέτουμε στον δημόσιο διάλογο.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες λύσεις που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Ο κ. Ακτύπης είναι γιατρός ορθοπεδικός. Όταν πονάει το χέρι δεν το κόβει. Αν επιλέξουμε την αφαλάτωση το κόστος για κάθε κυβικό θα φτάσει στα 4,5 ευρώ, κάτι που ανέφεραν οι μελετητές του μάστερ πλαν της ΔΕΥΑΖ!

Στην Κεφαλονιά αφαλάτωση γίνεται μόνο σε ένα μικρό τμήμα του νησιού, ενώ και στην Ιθάκη υπάρχουν προβλήματα.

Η Ζάκυνθος χάνει 5 με 6 εκ. κυβικά νερού ετησίως. Αν φτιάξουμε τα δίκτυα και κάνουμε νέες γεωτρήσεις στα σημεία που έχει υποδείξει το ΙΓΜΕ, όχι μόνο δεν θα έχουμε λειψυδρία, αλλά θα μας περισσεύει και νερό. Αν μάλιστα υπάρχει και μόνιμη ροή θα κάνουμε εξοικονόμηση ποσοτήτων κατά 10%.

Δεν έχουμε υποψίες. Λέμε με βεβαιότητα ότι εξυπηρετούνται εταιρείες με τα έργα της αφαλάτωσης. Η Ζάκυνθος διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και καλό θα είναι όσοι διαφωνούν να διαβάσουν τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Ακτύπης πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου τα τουριστικά καταλύματα να μπορούν να παίρνουν γρήγορα νερό από τη θάλασσα για να γεμίζουν τις πισίνες τους.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πέφτει και χλώριο στο υπέδαφος της Ζακύνθου. Αν αλλάξει η νομοθεσία δεν θα χρειάζονται τρία και τέσσερα χρόνια(!) και από τον επόμενο Απρίλιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν νερό από τη θάλασσα και όλα θα είναι μια χαρά.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και τα «γκρίζα νερά», τα οποία η Αποκεντρωμένη επιχείρησε να τα εντάξει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Τα «γκρίζα νερά» είναι αυτά που βγαίνουν από τον νιπτήρα και το ντουζ και ουσιαστικά είναι το 50% του νερού που καταναλώνει μια επιχείρηση. Με μια μικρή επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το πότισμα του κήπου και του γκαζόν. Επαναχρησιμοποιούνται και εξοικονομούμε νερό.

Προσωπικά το έχω εφαρμόσει σε τρία τουριστικά καταλύματα που διαθέτω και μάλιστα στο ένα από αυτά σε ποσοστό 95%. Σας πληροφορώ ότι το σαπουνόνερο θεωρείται πολύ καλό για τους κήπους και το γκαζόν.

Το νερό χρειάζεται καλή διαχείριση. Και παλιότερα μας είχαν μιλήσει για αφαλάτωση στη Ζάκυνθο, όμως πέρασαν 30 χρόνια και δεν έγινε τίποτα. Και τότε μας μιλούσαν για λειψυδρία, όμως το νησί μας ουδέποτε ξέμεινε από νερό…».

 


Current track

Title

Artist