Η ΔΕΥΑΖ θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ύψους 240 εκ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας/ Δεν μιλάμε για αφαλάτωση αλλά για επεξεργασία του νερού με τις κατευθύνσεις που θα μας δώσει η ΕΥΔΑΠ
29/07/2024
«Πριν μερικές ημέρες που ήμασταν στην Αθήνα με τον Δήμαρχο, επικοινώνησε μαζί μας ο Βουλευτής, κ. Διονύσης Ακτύπης, και μας ενημέρωσε πως για το θέμα της λειψυδρίας έχει κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Εκείνο που αναφέρθηκε είναι ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα ύψους 240 εκ. ευρώ, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι και να λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η κατασκευή μονάδων παραγωγής ρεύματος με τη χρήση φωτοβολταϊκών και μονάδων για την επεξεργασία του νερού.
Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι η ΔΕΥΑΖ πρέπει να είναι έτοιμη από Σεπτέμβριο που αναμένεται να «ανοίξει» το πρόγραμμα και γι αυτόν το λόγο θα συνεργαστούμε με την ΕΥΔΑΠ, που θα μας παρέχει την τεχνογνωσία και θα είναι ο επίσημος σύμβουλός μας, υπογράφοντας σχετική σύμβαση.
Αυτό θα είχε συμβεί ήδη, διότι υπήρξε συνεργασία και για την εισροή του πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης, όμως καθυστερήσαμε γιατί επιθυμία μας και σχεδιασμός μας ήταν να λυθούν πρώτα οι οικονομικές διαφορές και να κλείσει ο λογαριασμός με την εταιρεία Volterra.
Τονίζω πως στην παρούσα φάση δεν μιλάμε για αφαλάτωση, αλλά για επεξεργασία του νερού. Θα δώσω ένα παράδειγμα: Η ΔΕΥΑΖ έχει αρκετές γεωτρήσεις που η αγωγιμότητα του νερού φτάνει στα 6.000 ppm. Το νερό αυτό δηλαδή που βγαίνει είναι υφάλμυρο και πρέπει να το επεξεργαστούμε για να το δώσουμε στους καταναλωτές.
Απαιτείται λοιπόν να είμαστε γρήγοροι και να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου. Παράλληλα, με αυτή την ενέργεια θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός μας για διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με την πρόταση του ΙΓΜΕ.
Επειδή η κατάσταση με τη λειψυδρία χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε η Ζάκυνθος να μην έχει έντονο πρόβλημα. Θα γίνουν και οι διερευνητικές γεωτρήσεις μεταξύ Κοιλιωμένου και Αγαλά.
Βέβαια ό,τι και να κάνουμε, το πρώτο και κύριο είναι να αντικαταστήσουμε τα διάτρητα δίκτυα. Χωρίς αυτό το νερό που παράγουμε και αντλούμε δεν θα μπορεί να φτάσει στον κόσμο. Για μας είναι το παν.
Την Παρασκευή έγινε όντως μια συνάντηση στο Δημαρχείο με επιχειρηματίες του Αργασίου, οι οποίοι μας εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τα λύματα που παρουσιάζονται στην περιοχή τους είτε από τα ημερόπλοια, είτε από τον βιολογικό.
Όταν τους εξηγήσαμε όμως, τι έχουμε σκοπό να κάνουμε για την αναβάθμιση και την καλύτερη λειτουργία του βιολογικού κατάλαβαν πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι πράγματα που έχουμε ανακοινώσει, όμως δεν τα γνώριζαν, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι μέσα στο απόγειο της τουριστικής σεζόν να ακούνε εμάς.
Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ περιοχών, γιατί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.
Η ΔΕΥΑΖ δεν θα πάει να ψάξει οικόπεδα στο Τσιλιβί ή αλλού, προκειμένου εκεί να φτιαχτούν κόμπακτ βιολογικοί ή κάτι άλλο. Δεν θα πρέπει να το παίζουμε όλοι ειδικοί, γιατί δεν είμαστε.
Αυτή τη διαδικασία θα την αναλάβει μελετητής, ο οποίος θα μας υποδείξει τις καλύτερες λύσεις, με βάση τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται. Σας υπενθυμίζω πως πριν φτάσουμε στην περίπτωση του Λίβα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρωτύτερα είχαν αποκλειστεί τρεις περιοχές για διαφορετικούς λόγους.
Ακόμη και η προσφυγή που έκαναν πολίτες, απερρίφθη από το Συμβούλιο Επικρατείας. Ανεξάρτητα λοιπόν με το ποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με τον Λίβα, το δικαστήριο έκρινε πως η επιλογή έγινε με επιστημονική μέθοδο και όχι αυθαίρετα. Το ίδιο θα πράξουμε και για το ζήτημα της αποχέτευσης και των βιολογικών…».