Δεν πήραμε σαφείς απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ για την εκροή των λυμάτων/ Ο κ. Γραφάκος περιμένει μελέτες για να χρηματοδοτήσει τη Ζάκυνθο και να κατασκευαστεί νέος βιολογικός
26/06/2024
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα του βιολογικού στη Ζάκυνθο, με προφανή στόχο να βοηθήσει το Δήμο και τη ΔΕΥΑΖ, ώστε να επιλύσουν ένα σοβαρό για τον τόπο μας πρόβλημα.
Πρέπει να πω όμως, ότι από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Διονύσης Τουρκάκης, δεν καλύφθηκα. Δεν δόθηκαν σαφείς εξηγήσεις γιατί υπήρξε το πρόβλημα με την εκροή των λυμάτων και το ίδιο είχε συμβεί όταν το πετρέλαιο μπήκε στον αγωγό της υδροδότησης.
Μας είπε πως καθαρίζεται η γέφυρα Ξιφίτα και μαζεύεται η λυματολάσπη, η οποία πλέον μεταφέρεται εκτός νησιού. Παρόλα αυτά, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, και όχι μόνο, έχουμε μεγάλο ζήτημα με τα κουνούπια και τις οσμές. Φτάσαμε στα τέλη Ιουνίου και φέτος η Αντιπεριφέρεια δεν έχει αρχίσει ακόμη την εντομοκτονία.
Πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση στο νησί για το που πάμε. Απαιτείται να προχωρήσει η αναβάθμιση του βιολογικού με τα 3.250.000 ευρώ, όμως θεωρώ ότι στο νησί μας πρέπει να γίνει και νέος βιολογικός σε άλλη περιοχή, διότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη που επιφέρει στον τόπο.
Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κ. Γραφάκος, έχει έρθει δύο φορές στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα το 2022 και το 2023. Ζήτησε να γίνουν μελέτες, ώστε το νησί να χρηματοδοτηθεί για σοβαρά έργα υποδομής.
Λύνουμε το ζήτημα των σκουπιδιών με την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, όμως παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη νερού και την αποχέτευση, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.
Δεν μπορούμε να είμαστε αυστηροί κριτές της σημερινής Δημοτικής Αρχής, διότι είναι στα πράγματα έξι μήνες και ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός για να δοθούν λύσεις. Εκτιμώ και τον Δήμαρχο, κ. Στασινόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ, κ. Τουρκάκη. Πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και με πλήρεις φακέλους για όλα όσα μας απασχολούν. Ακόμη τρέχουν έργα στο νησί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της κ. Κράτσα.
Από κει και πέρα, λόγω και της έκτακτης ανάγκης, η ΔΕΥΑΖ θα μπορούσε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό. Να προσθέσω ότι δεν κατάλαβα αν έχουν γίνει έλεγχοι από το Υγειονομικό και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα που να έχει ανακοινωθεί.
Από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα έπρεπε να γίνουν έλεγχοι, διότι είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της διαχείρισης του βιολογικού σε ιδιώτη, θέλω να πω ότι εγώ δεν είμαι απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αρκεί να τεθούν κάποιοι όροι και προδιαγραφές. Αν η ΔΕΥΑΖ κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, τότε όλο αυτό είναι μια απόφαση δική της.
Εκείνο που εγώ θέλω να τονίσω είναι ότι στη Ζάκυνθο είχαμε έναν άριστο επιστήμονα, τον κ. Χρυσικόπουλο, τον οποίο αφήσαμε να φύγει και να πάει στην Κόρινθο, όπου εκεί τα πάντα λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Όποτε ζητήσαμε τη βοήθεια του κ. Χρυσικόπουλου, ποτέ δεν μας αρνήθηκε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι…».