Καλοδεχούμενοι οι έλεγχοι από τις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι/ Με ειδικά δίχτυα θα καθαρίσουμε την εκροή της λυματολάσπης στη γέφυρα Ξιφίτα
18/06/2024
«Στο ερώτημά σας για το αν μας τρομάζουν οι έλεγχοι από το Υγειονομικό και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας, η απάντηση είναι όχι. Θα πω μάλιστα ότι είναι και καλοδεχούμενοι. Πρέπει να γίνουν γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν πρόκειται να τους αποφύγουμε.
Η ΔΕΥΑΖ έχει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα με την εκροή λυματολάσπης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες και για διάρκεια 36 περίπου ωρών. Πήγε αριστερά από τον αγωγό στη γέφυρα Ξιφίτα.
Γνωστοποιώ πως έχουμε προμηθευτεί ειδικά δίχτυα, με τα οποία θα μπούμε στο ποτάμι για να απομακρύνουμε την ποσότητα που έχει παρουσιάσει καθίζηση με λυμματοφόρο. Αυτά τα δίχτυα τα χρησιμοποιούν και όταν προκύπτουν προβλήματα από πετρελαιοκηλίδες.
Από κει κει πέρα στις εκβολές του Αγίου Χαραλάμπη έχουν παρουσιαστεί καφέ κηλίδες, ενώ έντονη δυσοσμία αναδύεται από φρεάτια στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου. Έχει σταλεί έγγραφο στο Υγειονομικό για να ελεγχθεί όλη η περιοχή και τονίζω πως όλα είναι πιθανά. Αυτή η μυρωδιά μπορεί να προέρχεται από λύμματα μέχρι και από λασπόνερα.
Σε συνεργασία με το Δήμο θα καθαριστεί η περιοχή από το NEXT έως τη γέφυρα Ξιφίτα κι αν βρούμε σωλήνες ιδιωτών θα ενημερώσουμε την κοινωνία. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω κάτι άλλο για το θέμα αυτό.
Στον Πλάνο είχαμε δυσοσμία και δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή στον αγωγό. Και εκεί θα υπάρξει περαιτέρω έλεγχος για να βρούμε τα αίτια.
Έχουμε προβεί σε καθαρισμούς στα αντλιοστάσια του Σολωμού και του Πλάνου, ενώ παρέμβαση υπήρξε και στο Αργάσι, όπου το Σαββατοκύριακο υπήρξαν προβλήματα. Δυστυχώς, υπάρχουν και αστοχίες τις οποίες επιδιορθώνουμε.
Στην παρούσα φάση ο βιολογικός καθαρισμός δέχεται από 10.000 έως 12.000 κυβικά, όμως το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 30 Ιουλίου θα προστεθούν μεγαλύτερες ποσότητες από τις περιοχές του Καλαμακίου και ιδιαίτερα του Λαγανά, όπου τα δωμάτια θα γεμίσουν με τουρίστες.
Η λυματολάσπη δεν έφευγε από το νησί για ένα διάστημα, διότι μύριζε και δεν τη μετέφερε το πλοίο της γραμμής. Πλέον όμως, δρομολογήθηκε και αυτό.
Για τις βλάβες της ύδρευσης θα πω ότι δίνουμε προτεραιότητα στην επισκευή των διαρροών στο δίκτυο των ορεινών και ύστερα πάμε στις άλλες περιοχές της Ζακύνθου. Μόλις τοποθετηθεί ο αγωγός θα απεγκλωβιστούμε.
Ήδη, αναθέσαμε σε ιδιώτη να αρχίσει, σε δοκιμαστικό επίπεδο σε πρώτη φάση, να φτιάχνει βλάβες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τον κ. Βερτζάγια από τον Σύλλογο Υδραυλικών, προκειμένου να συνδράμουν και εκείνοι σε αυτό το έργο.
Ελέγχους κάνουμε παντού. Μπορεί να μην τους δημοσιοποιούμε, αλλά να ξέρετε ότι γίνονται. Πριν από λίγες ώρες συνεργεία μας έλεγξαν σπίτι στο κέντρο της πόλης που δημιουργούσε πρόβλημα με τα λύματα και η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία.
Πρέπει να επεκτείνουμε τον βιολογικό καθαρισμό, να γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να φροντίσουμε για τη διάθεση της λυματολάσπης.
Η άποψη για να γίνεται οικονομία στο νερό δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά και όλους τους επιχειρηματίες. Όλοι παίρνουμε νερό από την ίδια λεκάνη κι αν δεν προσέξουμε θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
Επί των ημερών μου δεν έχουν δοθεί βεβαιώσεις για νέες κατασκευές. Οι άδειες για κολυμβητικές δεξαμενές δίνονται από ιδιώτες υδρομεταφορείς πλέον και όχι από τη ΔΕΥΑΖ.
Θα σας πω, επί παραδείγματι, ότι αρνήθηκα να δώσω άδεια σε μεγάλη επιχείρηση που θέλει 450 κυβικά νερού, όταν όλη η περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί λαμβάνει 850 κυβικά.
Δεν κρυφτήκαμε και από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε κι αλλά. Αυτοί που μιλούν για προδοσίες καλό θα ήταν να αφήσουν τα ευχολόγια, διότι αυτό που προέχει είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής όλων μας…».