Έχουμε οχήματα στην Πυροσβεστική αλλά όχι και προσωπικό για να τα επανδρώσει/ Εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες και λύση για εμάς είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων
29/04/2024
«Η εβδομάδα των… παθών διαρκεί πολλά χρόνια στην Πυροσβεστική και όχι μόνο την αντιπυρική περίοδο, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη προσωπικού.
Την 1η Μαίου θα προσληφθούν εποχικοί πυροσβέστες, όμως μετά από έξι μήνες οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν εκ νέου άνεργοι, αφού δεν τους μονιμοποιούν, παρά το γεγονός πως είναι νέοι σε ηλικία και πολύ έμπειροι.
Αυτή τη στιγμή μαζί με τους συναδέλφους που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Ελατίων, είμαστε 55 άτομα με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι μεγάλος.
Το οργανόγραμμά μας είναι ίδιο από το 1979 και η μόνη μεταβολή που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το κλιμάκιο των Ελατίων, την ώρα που καθημερινά στη Ζάκυνθο τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν έως και 300.000 άτομα.
Η Πυροσβεστική δεν σβήνει μόνο φωτιές στα δάση, αλλά ασχολείται και με αστικά συμβάντα, όπως είναι οι πλημμύρες, τα τροχαία ατυχήματα και οι πυρκαγιές σε οικίες.
Είναι μια θετική εξέλιξη ότι το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής είπε στον Βουλευτή πως του χρόνου θα επανεξεταστεί το αίτημα για ίδρυση ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασοεπιχειρήσεων) στη Ζάκυνθο, ωστόσο πρέπει να πω ότι το νησί μας κακώς εξαιρέθηκε, αφού είναι το πλέον πυρόπληκτο σε όλη την Ελλάδα κι αν κάποιος δει τα νούμερα θα διαπιστώσει πως ξεπερνάμε σε επικινδυνότητα και περιοχές του Ιονίου, αλλά και του Αιγαίου.
Δεν νομίζω να ικανοποιούνται οι τοπικές Αρχές από τη μονίμως ελλειμματική πυροσβεστική δύναμη. Ούτε οι υπερωρίες πληρώνονται όταν προκύψει μια μεγάλη φωτιά και αυτό προκαλεί κούραση και δυσφορία στο προσωπικό.
Κανονικά θα έπρεπε να παίρνουμε ρεπό, αλλά ούτε και αυτά δίνονται, λόγω του γεγονότος πως είμαστε λίγοι. Αν τώρα κάποιος θεωρεί ότι στη Ζάκυνθο οι πυροσβέστες είναι πολλοί, του απαντώ πως σε κάθε μία από τις τέσσερις βάρδιες εργάζονται 15 άτομα.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση ύστερα από τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει το προσωπικό, όμως τα οχήματα δεν μπορούν να βγουν έξω όταν δεν υπάρχουν πυροσβέστες να τα οδηγήσουν και γενικότερα να τα επανδρώσουν.
Ο Υφυπουργός, κ. Τουρνάς, όταν ήρθε πρόσφατα στην Πυροσβεστική, μας είπε να είμαστε αυστηροί και να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους ευθύνονται για την εκδήλωση πυρκαγιών. Έχουν γίνει συλλήψεις ατόμων και τον τελικό λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη.
Οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με το ανακριτικό έργο, εκτελούν ταυτόχρονα βάρδιες και συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών. Ο κ. Τουρνάς ανέφερε πως σε βάθος τετραετίας θα γίνουν προσλήψεις 5.000 ατόμων στην Πυροσβεστική και κάποιοι από αυτούς θα έρθουν εδώ, ωστόσο το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα.
Το κτήριο στην Αναφωνήτρια, στο οποίο στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ελατίων, είναι παλιό και είχε παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Ελατίων. Έχουμε στείλει έγγραφα στο Δήμο για να επισκευαστεί και περιμένουμε. Πρόσφατα μας επισκέφθηκαν εκεί ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αγαπητός Βίτσος, μαζί με τον αρμόδιο υπάλληλο, κ. Δημήτρη Αδαμόπουλο, και είδαν από κοντά τα προβλήματα.
Στα ορεινά υπάρχει έλλειψη νερού και οι κρουνοί για να λειτουργήσουν πρέπει να διαθέτουμε δίκτυο ύδρευσης. Αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο συντηρεί αγροτικούς δρόμους σε Βολίμες και Μαριές μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Βέβαια είναι αρκετά τα σημεία στα οποία χρειάζεται παρέμβαση, γιατί έχουν γίνει νεροφαγώματα.
Παράλληλα, να πω ότι το πλάτωμα του «Ναυαγίου» είναι αφύλακτο, διότι δεν υπάρχει προσωπικό τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο Λιμενικό.
Οι περιπολίες μας θα ενταθούν από την 1η Μαίου και να πω ότι πρόσφατα έγινε εκπαίδευση μελών της Αερολέσχης Ζακύνθου, που και αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των δασών.
Μεγάλο πρόβλημα για τους συναδέλφους που έρχονται από αλλά μέρη της Ελλάδας είναι η έλλειψη στέγης, λόγω των ακριβών ενοικίων.
Θέλω να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Καποδίστρια, και τον περιφερειακό σύμβουλο, κ. Διονύση Γιακουμέλο, διότι συνέβαλαν στο να δοθεί διάσταση για την έλλειψη της ΕΜΟΔΕ από τη Ζάκυνθο.
Το πλαίσιο για όσους βάζουν φωτιές από αμέλεια έχει αυστηροποιηθεί και προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ο κόσμος να προσέχει και για ό,τι βλέπει να τηλεφωνεί στο 199…».